Sprekers

Sprekers

Over Aldith Hunkar

Het Museumcongres en de Museumkennisdag worden dit jaar gepresenteerd door journalist Aldith Hunkar.
Aldith is vooral bekend van haar jaren als presentator van NOS Journaal, Jeugdjournaal, NOS Evenementen en tal van sociaal-culturele programmas op radio en TV bij andere omroepen.
Een bevlogen en bereisde dagvoorzitter, gewapend met een grondige voorbereiding, een krachtige persoonlijkheid, een brede horizon en een gezonde dosis humor en improvisatietalent.

 

 

 

Reeds bevestigde sprekers voor de Museumkennisdag:

 

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk zet de schijnwerper op Zijn Soort Mensen: de elite. Welke kenmerken hebben ze en welke vooral ook niet? Waarom lijken ze de meerderheid, terwijl ze eigenlijk een minderheid zijn? Luyendijk toont de mechanismes waardoor elites zichzelf en hun privileges in stand houden. Hij laat zien hoe lastig het is om diversiteit en inclusie echt serieus te nemen. En hoe belangrijk: polarisatie en talentverlies zorgen voor maatschappelijke erosie. Durven we uit onze eigen bubbel te stappen? Zijn wij in staat om het ‘echte gesprek’ met werkelijk iedereen in de samenleving te voeren? Maakt u zich op voor een ongemakkelijke ontmoeting met verhelderende inzichten.

Joris Luyendijk (1971) is antropoloog en journalist. Hij schreef onder andere de bestsellers en prijswinnende boeken ‘Het zijn net mensen’ en ‘Dit kan niet waar zijn’. Zijn laatste publicatie is ‘Kunnen we praten’.

Ann Blokland

Ann Blokland is werkzaam als Senior Educator voor volwassenen bij het Van Gogh Museum. Als zodanig bedient zij een miljoenenpubliek, zowel in het museum als daarbuiten. Daarbij zoekt zij steeds naar de beste methoden en middelen om het verhaal van Vincent van Gogh over te brengen, van traditionele zaalteksten tot nieuwe media zoals podcasts.

 

Froukje Budding
Froukje is hoofd Communicatie, Pers en Marketing bij het LAM, een nieuw particulier kunstmuseum voor alle leeftijden. Voorheen werkte Froukje voor Teylers Museum in Haarlem.

Met een verrassende collectie en een bijzondere aanpak prikkelt het LAM zijn bezoekers anders naar kunst te kijken. Verwacht geen tekstbordjes. Wel een digitale tour op je eigen telefoon en pro-actieve medewerkers op zaal. En blijf niet te lang, zo adviseert het museum. Tijdens de expertmeeting duik je samen met Froukje in de ideeën, uitdagingen en ambities van het gloednieuwe museum.

 

 

Floor Ziegler

Floor Ziegler legt verbindingen tussen mensen uit de leef- en systeemwereld, vormt gemeenschappen en initieert ontmoetingsplekken rond thema’s door te wandelen door buurten en wijken en zich te laten leiden door en te luisteren naar de mensen die zij ontmoet. Daarbij zet ze o.a. de ‘dwarszitter’ in. Rond bijzondere pleinen, parken, in leegstaande panden of aan nieuw te bouwen wijken verbindt Floor Ziegler de lokale gemeenschap van stadmakers, bewoners, creatieven, ambtenaren, projectontwikkelaars die vanaf het begin van het proces gelijkwaardig en als mens samenwerken. Inmiddels heeft ze al meer dan 40 steden in Nederland en internationaal begeleid in de samenwerking tussen stadmakers, overheid, projectontwikkelaars en andere systemen. Op de Museumkennisdag laat Floor je ervaren hoe je hier als museum mee aan de slag kunt.

 

 

Rob Polak